zondag 6 maart 2016

Scheve Toren 2 verslaat in spannende wedstrijd koploper Belgisch Park 2

Een spannende avond tijdens de 6e ronde!
In de 6e ronde mocht Scheve toren 2 tegen het sterke RSC-Belgisch Park 2 optreden. Al hoewel er voor de scheve toren niet meer veel op het spel stond, behalve natuurlijk de eer,had RSC-Belgisch Park 2 nog kansen op promotie naar de 1e klasse. Scheve toren 2 was sterk bezet en vooraf had ik aangekondigd een 4-4 niet onmogelijk te achten.
Casper was wat later maar kwam gelukkig na 15 minuten toch aangezet. Tegen die tijd kwam mijn tegenstander op bord 2 ook aangezet. Ik lijk er een gewoonte van te maken (ook al tegen SHTV in ronde 5) want met een lekkere koningsaanval stond het al voor 21.00 uur 1-0. Ik kon mij daardoor volop richten op mijn taken als teamleider want de remiseaanvragen vlogen mij deze avond om de oren.
Op bord 1 was een spannende strijd gaande tussen Wim en S. El Sayad die beiden nog op 100% score stonden. Meer dan een remiseachtige stand kon ik er rond 21.30 uur niet van maken. Op bord 3 en 4 (Casper en Jan) stond het ook wel remiseachtig al hoewel Jan aangaf dat hij in de opening twee zetten had verwisseld. Beiden deden een remiseaanbod maar beiden tegenstanders wilden dit niet. Doorknokken dus.
Op bord 5 speelde Sascha een partij die naar mijn idee nog alle kanten op kon. Beiden wilden niet het onderspit delven. Op bord 6 was Rob al volop bezig zijn 5e punt (!!!!) binnen te harken. Met 5 uit 6 met 2 remises mogen we zijn score tot nu toe wel indrukwekkend noemen.
Op bord 7 speelde Gerard een lastige partij waar hij de problemen had van het ''niet rokeren''. Op bord 8 speelde Cees een mooie partij waar wel steeds meer delen van het bord werden dichtgeschoven.
Onder tussen had Casper zijn 1/2 punt binnen en stond het rond 10.00 uur 1 1/2- 1/2. Sascha vroeg of hij op remise moest spelen of door moest spelen voor wellicht meer. Naar mijn idee op dat moment het laatste. Jan en Gerard stonden op dat moment minder. Bij Cees en Wim was het onduidelijk. Gerard had ondertussen verloren. De druk op de koning was te groot geworden 1 1/2 - 1 1/2. Wim kwam vragen of hij remise mocht aanbieden maar de zetten opvolgend waren van de tegenstander wat minder en binnen 10 minuten had Wim een punt binnen en behoud van zijn 100% score 2 1/2-1 1/2
Cees deed ondertussen ook een remiseaanbod maar zijn tegenstander ''moest'' doorspelen. Cees liet echter in de partij zien hoe je met het heen en weer spelen van de toren (en waar alle pionnen vaststonden) een tegenstander tot remiseinzichten kon laten komen. Alsnog 3-2.
Rob stond al erg mooi maar de winst was toch nog even lastig met een kwaliteit en 2 pionnen voor. Op het juiste moment ruilde Rob alle stukken en kwam in een totaal gewonnen eindspel. Dit zag zijn tegenstander ook dus 4-2.
Een mooie voorsprong maar ondertussen stond Jan verloren met een paar pionnen minder en tijdnood en Sascha stond ook minder, mede doordat hij iets meer risico had genomen in zijn partij. Snel werd het 4-3 door een verliespartij van Jan. Alle spanning zat nu op de partij van Sascha en samen met de toeschouwers rekende ik eigenlijk op een 4-4. Een kwaliteit achter en een of twee pionnen minder.
Met beiden 4 minuten op de klok gebeuren er echter rare dingen op het bord zoals zou blijken. De tegenstander van Sascha gaf uit het niks een volle toren weg door een paardvork tussen koning en toren. Vervolgens gaf Sascha echter uit vriendelijk gezindheid weer een paard terug. Met het afruilen van de overgebleven torens was een remise het eindresultaat en dus 4 1/2-3 1/2 en winst voor de scheve toren. Een spannende avond met een mooi resultaat.

Gijs van Dongen

Geen opmerkingen: