Vrijdag 11 maart speelde het eerste thuis tegen Promotie 2. Met nog drie wedstrijden te gaan kan het eerste team alle punten gebruiken voor lijfsbehoud in de promotie klasse.
Schrijvers dezes was het eerste klaar aan bord vier. Na een wat minder populaire variant van het Grunfeld Indisch stond na 8 zetten een originele stelling op het bord. Wit zette een wat bruuske aanval in die optisch tot een goede stelling leidde. Na 14. … Da5!, waarmee zwart zijn paard dubbel en prise liet staan, moest wit vechten voor remise. Twee zetten later was al duidelijk dat wit deze omschakeling niet gemaakt had en konden de stukken terug in de doos.
Na dit debacle probeer ik mijn, spreekwoordelijke, pen te slijpen door dit verslag te schrijven.
De volgende partij die klaar was, was Agus op bord zeven. Qua materiaal ging het nog wel, Agus had een toren tegen een loper en paard. Echter de toren was een pion aan het verdedigen en het paard stond klem op a8. Dat werd al snel te veel. 0-2.
Aan bord drie speelde schaakbuurman Aad ook een hele dynamische partij. Uiteindelijk was er bij wit geen pionnenstructuur meer (Hoe noem je anders pionnen op h3-f2-f3-b5?), maar had wit wel een lastige verre vrijpion. Dit hield elkaar in evenwicht. 0,5-2,5.
Hierna keerden de kansen enigszins. Jeroen speelde een fraaie partij, zwarts koningsstelling was iets verzwakt. Met een mooie onderbrekingszet Td7 werd de dame op c7 buitengesloten van de verdediging van de koning. Vervolgens ging zwart waarschijnlijk onnodig snel mat. 1,5-2,5
Dave aan bord 5 speelde een hele interessant partij. Wit had een machtig paard op e5 dat niet meer verjaagd kon worden, Dave had echter een gedekte vrijpion op c4. Uiteindelijk bleek dat het machtige paard alleen maar lucht zat te happen, omdat er verder geen ondersteuning was. Dave infiltreerde over de b-lijn, waarna de gedekte vrijpion besliste. 2,5-2,5.
Op bord 2 had Rudy een miniem plusje bereikt met wit. Gecombineerd met de gebruikelijk tijdnood (voor Rudy) is dit normaal gesproken voldoende voor winst. Wit leek ook vooruitgang te boeken, er ontstond een loper en paard tegen toren eindspel. Doordat er geen pionnen op de kleur van de loper stonden kon wit hier echter geen vooruitgang meer boeken en werd tot remise besloten. 3-3.
Een onverwacht spektakel speelde zich af op bord 8 met Michel. Een loper-toren tegen loper-toren eindspel. Grote vraag hierbij is vaak op welke kleur de pionnen moeten staan. Ik ga mij hier niet wagen aan een uitspraak (reden: zie eerst besproken partij). Michel manoeuvreerde kunstig zijn twee stukken naar actieve velden en besloot een pion te winnen. Zoals zo vaak geeft dit de tegenpartij de kans om weer actiever te worden, waardoor een pion aan de andere kant van het bord verloren leek te gaan. Wat ongetwijfeld een spannende strijd had opgeleverd, ware het niet dat Michel slachtoffer werd van een lok-combinatie. Stuk en partij verlies. 3-4.
Hiermee was de spanning uit de wedstrijd. Het langst duurde de partij van Kees aan bord 1. Lang leek het hier gelijk op te gaan tot een koningsaanval een kwaliteit opleverde voor wit, wat omgezet werd tot een toren eindspel met 2 pionnen meer en uiteindelijk een nederlaag. 3-5.
Nog twee partijen om ons veilig te spelen.
Erik Jan Tromp
Geen opmerkingen:
Een reactie posten