zondag 24 maart 2024

Retrograde

In de vorige ronde (zie https://deschevetoren.blogspot.com/2024/03/intern-en-extern.html) kwam een heel bijzondere stelling voor in de partij tussen Gerard en Wim. Die stelling was ongeveer:

 

Het bijzondere aan de stelling is dat de witte toren van a1 op g2 staat. Dit doet een beetje denken aan een retrograde schaakprobleem. Bij een retrograde schaakprobleem gaat het over legale zetten. Bij bovenstaande stelling zou de opdracht kunnen zijn: "Verzin een partij waarin de volgende stelling ontstaat na 20 zetten". Probleem is dan om de witte toren van a1 op g2 te krijgen en de zetten hoeven niet per se de beste zetten te zijn. Een leuke site voor dit soort problemen is https://www.janko.at/Retros/index.htm

De analyse van Kees over de partij van Gerard en Wim had het over zetdwang. De partij aan zet moest de pion loslaten en verloor de partij. In veel eindspelen is het cruciaal welke speler aan zet is. De ultieme retrograde puzzel is dan ook:


De opdracht bij deze puzzel is, "wie is aan zet?".

Voor het oplossen van de puzzel zijn de schaak regels nodig (https://www.fide.com/FIDE/handbook/LawsOfChess.pdf

Om niet te snel een tip te geven over hoe de puzzel opgelost kan worden: de definitie van een paard zet is bijzonder in de fide regels. (3.6) Een paard mag naar een van de velden dat het dichtstbijzijnd is van het veld waar het staat, maar dat niet op dezelfde rij, lijn of diagonaal is.

De oplossing van de puzzel heeft te maken met regel 9.6. Zodra het onmogelijk is om schaakmat te bereiken door legale zetten, dan is de partij onmiddellijk remise.
 


Geen opmerkingen: