zondag 21 januari 2024

Interne competitie, ronde 16.

 In de 16e ronde van de interne competitie had Lenthe bijna remise gemaakt tegen Wim. Weliswaar was zij in het eindspel twee pionnen achter geraakt, maar Wim had zichzelf de beruchte slechte loper bezorgd. Al zijn pionnen stonden op de kleur van zijn loper, waardoor deze geen enkele pion van Lenthe kon aanvallen.

Door de vastgelegde pionnen op de damevleugel kan ook de zwarte koning het witte kamp niet binnendringen. Het enige dat wit moet doen is de zwartie g- en h-pion blokkeren. Dat kan eenvoudig met 41. Pf3-h2 Kg6-h5, 42. Ke2-f3 en vervolgens gaat het paard heen en weer tussen h2 en g4. Hadden de pionnen op g4 en h5 gestaan, dan zou zwart eenvoudig winnen, omdat wit h5-h4 gevolgd door h4-h3 niet kan verhinderen. Tip voor de jeugdspelers: Jullie hebben in een lopereindspel altijd een kans tegen onze senioren, want zij zullen hun pionnen op de verkeerde kleur zetten!

Stefan leek zijn koppositie te verspelen, want hij was tegen Agus een stuk kwijt geraakt. In de slotfase liet Agus zich echter pardoes mat zetten, waardoor Stefan nu uitloopt op zijn belagers.

Geen opmerkingen: