zondag 12 januari 2020

Eerste team wint komt terug van grote achterstand en wint van DSC 3

Vrijdag was de wedstrijd tussen Scheve Toren 1 en DSC 3. Na een ietwat teleurstellend begin van het seizoen, moest deze wedstrijd gewonnen worden om weer aansluiting te vinden bij de top.
Het eerste klaar was Agus op bord 7. De opening verliep niet geheel zoals gewenst. Van de eerste 10 zetten waren er 4 damezetten van zwart. Wit was volledig ontwikkeld en zwart, hmmmm, minder.
Daarna was het de beurt aan ondergetekende op bord 6. Dat de partij snel klaar was was te danken aan het snelle spel van mijn tegenstander. Na een aantal leuke combinaties kon ik het punt binnenhalen. Aad aan bord 5 speelde een degelijke partij en haalde een halfje binnen voor het team. Het eerste bord zat toen al in de problemen. Rudi had weinig tijd in een complex dame eindspel. Beide koningsstellingen waren open. Wit had hier het o zo belangrijke initiatief en kon met familieschaakjes zwarte stukken winnen, waarna Rudi de strijd moest staken.
Tussenstand 1,5 - 2,5.
Gelukkig stonden de resterende partijen wel goed. Kees aan bord 2 had de kwaliteit en de compensatie. Dave aan bord 3 had een pion gewonnen en ging het eindspel in. Sascha aan bord 4 had een dreigende koningsaanval.
Alleen Jeroen aan bord 8 had het lastig. De stelling ging nog wel, maar Jeroen was qua tijd overgeleverd op 10 seconden per zet. In tijdnood offerde hij, misschien om eeuwig schaak af te dwingen. Helaas zag de tegenstander een mooi lokoffer. De toren werd met Th1+ weggegeven alleen maar om de dame met schaak dichterbij te krijgen.
Tussenstand 1,5 - 3,5.
Dave kan prachtige aanvalspartijen spelen, maar dit keer werd er Capablanciaans een tweede pion opgehaald. De tegenstander kreeg geen enkel tegenspel. Kees had van alles afgeruild en stond nog steeds een kwaliteit en een pion voor. Kees maakte dit heel zakelijk uit door de kwaliteit eerst aan te bieden en daarna te geven. Wat overbleef was een gewonnen pionneneindspel.
Bij Sascha was de partij wat chaotischer, maar het zag er steeds enger uit voor zwart. Dave's pionnen stonden inmiddels op d3 en e3 en zonder kansen voor de tegenstander werd dit uit gemaakt. Sascha voelt zich als een vis in het water in wilde stellingen. Als toeschouwer houd je je hart vast dat er geen ongelukken gebeuren, maar uiteindelijk zette Sascha zijn tegenstander overtuigend mat.
Eindstand 4,5 - 3,5.
Hiermee zijn we weer aangehaakt bij de top en staan we gedeeld derde. Slechts een match punt achter de nummers een en twee.

Erik-Jan Tromp

Geen opmerkingen: