zondag 15 oktober 2017

Eerste team begint seizoen met ruime overwinning!

Het eerste team moest afgelopen vrijdag de dertiende tegen Rijswijk 3. Na de degradatie uit de promotie klasse van afgelopen seizoen, moeten we ditmaal aantreden in de eerste klasse.

Al vroeg in de wedstrijd kon ik mijn talenten als inval wedstrijdleider ten toon spreiden. Agus vroeg of het goed was als hij remise aanbood. Mijn briljante inzicht was dat het waarschijnlijk overal gelijk stond en dat het goed was om remise aan te bieden. Het werd gewillig geaccepteerd, waarna de eerste strijders aan het bier konden. Niet veel later kreeg ik een remise aanbod, nadat alle leven vakkundig uit de stelling was gehaald. Ik kon mij volledig richten op mijn taak als wedstrijdleider. Tussenstand 1-1.

De overige zes borden getuigden van veel meer strijdlust. Rob's stelling zag er goed uit. Jeroens stelling zag er eveneens goed uit, maar is het gewonnen? Michel ging vrij snel naar een dubbel toren eindspel met zeven pionnen elk. Sascha had aanval op de koningsvleugel. Dave leek een pion te winnen uit de opening, maar verloor die toch weer. Rudi was niet mat gegaan in het twee paarden spel.

Jan fluisterde bij Jeroen "Paard f7 wint toch?". Volgens mij was het dit keer echt fluisteren en kon een redelijk beperkt deel van de zaal deze zet horen. In de analyse achteraf was het onduidelijk wanneer paard f7 gewonnen zou hebben. Jeroen deed het anders, maar met een kleine taktiek, een tussenzet of desperado, werd een stuk gewonnen en de partij. Rob verzilverde zijn betere stelling ook rond dit moment. Door zijn eigen paard met tempo te offeren werd de stelling vol penningen. Na enkele prachtige zetten omgezet in ondekbaar mat. Tussenstand 3-1.

Michel was nog steeds aan het schuiven in een toreneindspel met 4 pionnen voor beide. Sascha stond een stuk achter. Dave stond ineens een slecht eindspel te verdedigen tegen het loperpaar. Rudi leek ineens een aanval op de koning te hebben, maar nog maar een aantal minuten op de klok. Sascha won het stuk terug en kreeg vrijpionnen op de koningsvleugel, wat verrassend snel omgezet werd in winst. Dit gebeurde allemaal buiten bereik van toeschouwers, door de bijzondere tafelopstelling. Tussenstand 4-1.

Michel was nog steeds aan het schuiven in een toreneindspel 3 pionnen beide. Michel probeerd met de koning de h-pion te winnen. Remise zou de winst veilig stellen. Dave's stelling was slecht, maar houdbaar. Rudi was in de aanval, maar had weinig tijd. Bij Dave kwam de eerste doorbraak, plotseling had Dave een paardeneindspel met een pion meer op het bord. Dit werd gewonnen. Rudi ging het eindspel in met een pion meer, inmiddels kreeg de tegenstander ook tijdnood. Uiteindelijk won Rudi op tijd, maar ook wel op stelling. Tussenstand 6-1.

Michel was nog steeds bezig in het toreneindspel. Inmiddels met de koning helemaal terug op a6 om aan de schaakjes te ontlopen. Uiteindelijk leek Michel daadwerkelijk een pion te winnen vanwege een rontgen aanval. Maar daarna maakte hij een fout waardoor niet hij maar de tegenstander een pion won met een rontgen aanval. Hierna weigerde hij de pion terug te winnen waardoor het drama uiteindelijk volledig werd. Eindstand 6-2.

Ter troost voor Michel, waren er deze avond ergere dingen aan de hand. Zo was bijvoorbeeld het bier op. Was het vanwege de Rijswijkse aanhang, of had de facilitaire dienst geen inkopen gedaan? Wellicht was het vanwege de hitte in de zaal. Hoe het ook zij, de Scheve Toren heeft de wedstrijd gewonnen maar inkomsten misgelopen.

Erik Jan

1 opmerking:

Sascha Ottenhof zei

Een prima verslag! Hulde aan de teamleider van deze avond die zeker het schaakinzicht heeft.