Afgelopen zaterdag organiseerde de Scheve Toren een grand prix wedstrijd voor de jeugd. 160 jeugdschakers hadden zich hiervoor aangemeld. Al deze jeugdspelers werden verdeeld in een ochtend en een middag sessie. Met 80 jeugdspelers, met begeleiding, per sessie was het gezellig druk. Het geluidsniveau van 80 overenthousiaste kinderen viel mee. In de middag probeerde het inbraak alarm hier verandering in te brengen, maar ook dit probleem werd opgelost. De HSB wist verder te vertellen dat de vorige grand prix in Pijnacker in 1999 was georganiseerd. De vorige eeuw werd er fijntjes aan toegevoegd. Misschien kan de Scheve Toren er een traditie van maken om om de 25 jaar een grand prix te organiseren.
Zo'n 15 jaar geleden (Note to self: au!) was ik tafelleider tijdens een grand prix toen het volgende gebeurde:
De witspeler speelde hier heel sterk 1. f7-f8. Met het verzetten van de pion van f7 naar f8 is de zet nog niet afgelopen. De zwart speler zag zijn laatste kans hier, als de pion promoveert naar een dame, dan is het pat en remise. De wit speler zag dit ook en wilde een toren pakken, waarna het mat in 1 is. Zwart had tijdens de partij alle witte stukken geslagen en deze stonden dan ook allemaal aan zijn kant van de tafel. De wit speler klom op zijn stoel (kleine spelers, grote tafels!) om aan de andere kant van de tafel een stuk te kunnen pakken. De zwart speler had snel de witte dame gepakt. Wat volgde was een soort schaak-trefbal. De zwart speler probeerde de witte dame in de handen van de wit speler te duwen. De wit speler probeerde de dame te ontwijken en een toren te pakken. Uiteindelijk riep de zwart speler de beroemde woorden: aanraken is zetten!
Met dit in het achterhoofd kwam ik toch licht zenuwachtig als tafelleider opdraven. Alles verliep eigenlijk heel soepel.In een lagere groep was er nog wel een soortgelijke situatie:
Op de hogere borden kunnen de spelers al wel mat zetten. Ook hier moet er soms gearbitreerd worden. In de volgende stelling probeerde zwart wel erg lang door te spelen:
Bij een rapid mag je een tegenstander niet vlaggen (op tijd winnen) door eindeloos door te spelen. Toren tegen toren is remise, maar soms kunnen er nog ongelukken gebeuren waardoor een partij gewonnen word. Hier kon wit eindelijk remise forceren door 1. Th5-g5. De torens moeten nu geruild worden. Zwart dacht lang na en speelde verrassend 1. ... Kg8-h8. Hierop volgt 2. Tg5xg7 pat. In dit soort gevallen denk ik dat schaken eigenlijk een jury sport zou moeten worden. De uitslag zou in dit geval 0,4 - 0,6 zijn in plaats van remise. Remise in stijl.
Toevallig zag ik laatst een schaakprobleem wat geïnspireerd is door jeugd grand prix toernooien:
Wit dreigt hier op allerlei manieren mat te zetten. Th3-h8, c7-c8T en Th3-h4-a4 zijn allemaal mat. Na e2xf3 staat zwart echter pat! Dit fenomeen heet een dolle toren, zwart probeert zijn toren weg te geven, zodat het pat word. Bijvoorbeeld: 1. Ka3-a2? Tf3-a3+! 2. Ka2-b1 Ta3-a1+! 3. Kb1xa1 pat.
Oplossing:
1. e2-e3 Tf3xe3+ 2. c2-c3 Te3xc3+ (Door pionnen weg te geven kan wit rondjes gaan lopen) 3. Ka3-a2 Tc3-a3+ 4. Ka2-b1 Ta3-a1+ 5. Kb1-c2 Ta1-c1+ 6. Kc2-d3 Tc1-c3+ 7. Kd3-e2 Tc3-e3+ 8. Ke2-f1 Te3-e1+ 9. Kf1-g2 Te1-g1+ (Leuk rondje, maar waarom?) 10. Kg2-f3 Tg1xg3+ (Aha, de g-pion moest geslagen worden) 11. Kf3-e2 Tg3-e3+ 12. Ke2-d1 Te3-e1+ 13. Kd1-c2 Te1-c1+ 14. Kc2-b3 Tc1-c3+ 15. Kb3-a2 Tc3-a3+ 16. Th3xa3 mat
Algemeen verslag met links naar de HSB staat hier
Meer voorbeelden van de top borden staan hier
Algemene informatie over de Scheve Toren staat hier
Geen opmerkingen:
Een reactie posten