dinsdag 12 september 2023

Eerste club avond seizoen 2023

 

De heer Rutte zorgde voor een vrolijke noot op de eerste clubavond van schaakclub Scheve Toren. Hij mocht aantreden tegen zijn kleindochter Lenthe. Wie verwachtte dat dit een peuleschil zou worden voor de oude vos, kwam bedrogen uit. Lenthe liet hem alle hoeken van het bord zien en al na 15 zetten moest hij zijn koning omleggen. Vol trots pochte hij dat hij nu het record van 8 nederlagen op rij had verbroken. Ondanks deze afgang heeft het bestuur besloten om de heer Rutten als jeugdtrainer te handhaven. Wie ook kennis wil maken met deze getalenteerde coach kan op vrijdagavond terecht in de Ontmoetingskerk. 
 
Clubkampioen Rudi de Smit had ondertussen de grootste moeite met Frank Stelwagen. Met secuur spel wist Frank het evenwicht te handhaven en zelfs een iets beter eindspel te bereiken. Na meermalen een remise aanbod afgeslagen te hebben, ondernam hij echter een onbezonnen actie, waarna Rudi eenvoudig tot winst kon komen. Wit (Rudi) Ke2,Pd3,a3,b3,c4,f3,g3,h2. Zwart(Frank) Kd6,Lf5,a5,c5,c6,d4,g5,h5. Zwart speelde a5-a4? met de gedachte dat hij na b3xa4 de witte a-pion weer kon veroveren met de koning. Wit kan deze pion echter altijd dekken met zijn paard op b2, maar belangrijker: met f3-f4 krijgt wit een vrijpion, die alleen door de zwarte koning gestopt kan worden. Bovendien is zijn pion op c6 nu alleen maar een sta in de weg, waardoor hij effectief 2 pionnen achter staat.
 
Vrijdag 15 september wordt in ons clublokaal een "schaak-off" gehouden, aanvang 20.00 uur. Daarbij wordt in poules van 4 met beperkte bedenktijd gespeeld. De winnaars van elke groep gaan door naar de regionale voorronden van dit nationale bekertoernooi. Vorig jaar lukte het Gerard Rutten niet om hierin succes te boeken. Misschien een uitdaging voor ons om dit jaar verder te komen?
 
De wedstrijdsecratris.

Geen opmerkingen: