zaterdag 8 november 2014

Scheve Toren 1 wint na spannende strijd

Afgelopen donderdag toog het eerste team naar Den Haag om daar de strijd aan te binden met de reserves van SHTV.
Kijkend naar de ratings beloofde dit een spannende strijd te worden en dat kwam ook uit. Jeroen was snel klaar, met zwart een degelijke remise.
Wim won een scherpe partij, waarin een wending besliste die al een zet of vijf dreigde, maar toen uitgevoerd kon worden.
Daarna bleef het spannend en zag het er niet goed uit. Michel stond slecht, Rudi had heel weinig tijd in een gelijkstaand middenspel, Aad stond wat minder, Erik was ongeveer gelijk en Dave had een sterke koningsaanval tegen zonder tegenspel op de damevleugel. Alleen Kees had duidelijk voordeel.
De onvoorspelbaarheid van het schaken bleek hierna weer eens. Kees won een pion, maar zette daarna zijn stukken op de koningsvleugel neer. Hierdoor kon zijn tegenstander beslissend doorbreken op de damevleugel.
De tegenstander van Rudi sloeg een remiseaanbod af, maar ging daarna passief spelen en daar wist Rudi wel raad mee.
Omdat Dave inderdaad ten onder. De stand was nu 2,5-2,5. Het zag er nog steeds dreigend uit, Erik stond inmiddels wat beter, Michel nog steeds slechte en Aad duidelijk minder. De ommekeer kwam toen de tegenstander van Aad in tijdnood eerst zijn voordeel verspeelde en vervolgens in gelijke stand een klein zetje van Aad niet op zijn waarde schatte stond hij in eens mat. Michel gaf oop en de stand was nu 3,5-3,5
De beslissing ging vallen aan bord 1. Erik had met wit een toreneindspel met een pion meer. De pionnen stonden op dezelfde vleugel, maar de zwarte koning stond passief. In principe remise, maar zwart moet nauwkeurig spelen. Dat ging lang goed, totdat hij met zijn koning de verkeerde kant op ging bij een schaakje. Daarna was het kwestie van tijd voordat wit zou winnen.
Eindstand dus 3,5-4,5 en de eerste matchpunten zijn binnen
Aad van Gent

Geen opmerkingen: