Onze vaste verslaggever, Kees Dekker, kon niet bij de wedstrijd aanwezig zijn. Hierdoor is er niet alleen geen verslag geschreven, maar was ons team aanzienlijk verzwakt. Door meerdere afmeldingen en een toch al niet zo brede selectie, ging de wedstrijd verloren. Waar scheve toren vorig jaar nog won van DD1, werd dit jaar met 3-5 verloren van DD2.
Aan mij de taak om een verslag te schrijven over een wedstrijd waar ik nauwelijks naar de andere borden heb gekeken. Als volleerd egoïstische schaker, dan maar een verhaal over mijn eigen partij. Liefhebber van gekke details, allebei maakten we een logische toren zet die fout bleek te zijn.
Het staat ongeveer gelijk en de pionnenstelling is symmetrisch. Door alle open lijnen en diagonalen is het toch een spannende stelling. Met Lxc3 kan zwart een pion winnen, maar die loper wil je niet graag kwijt raken. Logisch is dan om verder te ontwikkelen en beide torens op de open lijnen te zetten met Tac8 en Tfd8. De laatste valt ook nog eens de witte dame aan. Direct na de partij merkte mijn tegenstander dat zijn volgende zet waarschijnlijk een fout was. Tad8 is de beste zet.
14. ... Tfd8?!
Deze zet blijkt niet zo goed na de volgende afwikkeling.
15. Db3 Le6 16. Lb6 Dxb6 17. Pxb6 Lxb3 18. Pxa8
Na 14 ... Tad8 had dit niet gekund.
18. ... Pxa2 19. Pxa2 Lxa2 20. Pb6 e6?
De vorige zet was een beetje overbodig. Nu volgt een spiegeling van de fout hierboven. Wat is er logischer dan een toren op een open lijn zetten. Bovendien staat wit materiaal voor, afruilen dus.
21. Tfd1?!
Hier zou e3 een betere, profylactische zet zijn geweest, nu volgde
21. ... Ld4! 22. Lxc6 bxc6
Nu word het een lastige technische opgave. Er dreigt Lxb6. Na Pc4 Lxc4 kan Txc4 niet vanwege Lxf2+!. Pc8 is ook niet overtuigend na Lxf2+! Kxf2 Txc8. De computer geeft hier als beste zet Pa8!, tja iets te moeilijk voor ons stervelingen.
23. Pc4 Lxc4? 24 e3!
In plaats van Lxc4 zou 23. ... Lxf2+ 24. Kxf2 Txd1 25. Txd1 Lxc4 nog lastig zijn geweest, nu was de winst eenvoudiger.